Καταγγελίες για «καβατζωμένες» κλίνες ΜΕΘ για VIP

Σε καταγγελίες που προκαλούν αποτροπιασμό προχώρησαν στην εκπομπή “Κontra24” με την Αναστασία Γιάμαλη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.


Όπως ισχυρίστηκε ο Μιχάλης Γιαννάκος, την ώρα που ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, από τις 647 κλίνες ΜΕΘ, οι 47 κρατούνται καθημερινά “καβάτζα” για επωνύμους.


«Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας. Πολλοί από τους νεκρούς θα μπορούσαν να ζήσουν αν ήταν καλύτερα οργανωμένο το σύστημα. Είχαμε το χρόνο να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την πανδημία και να οργανώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα νοσοκομεία, αλλά δεν το πράξαμε. Τα νοσοκομεία σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα έχουν 9.000 λιγότερο προσωπικό. Ο ΕΟΔΥ σήμερα είναι απλά μια στατιστική υπηρεσία. Έχουμε δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Για να βρει ΜΕΘ, ένας ασθενής πάνω από 70 ετών θα πρέπει να είναι ή Μητροπολίτης ή επώνυμος (…) Οι δημόσιες κλίνες είναι 950, εξ αυτών οι 647 δίνονται για περιστατικά κορωνοϊού και σήμερα ήταν σε ΜΕΘ, 600 άτομα. Προσέξτε τώρα, οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι 647 και μέσα είναι 600, άρα 47 κλίνες είναι κενές. γιατί είναι κενές όταν έχουμε 114 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός; Τις κρατάνε για ειδικές περιπτώσεις. Μητροπολίτες, πολιτικοί και λοιποι επώνυμοι»


Χαρακτηριστική ήταν και η ρητορική ερώτηση του γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργού Πάνου Παπανικολάου, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουμε ακούσει ποτέ κάποιον επώνυμο να βρίσκεται εκτός ΜΕΘ και να ψάχνει με αγωνία, όπως εκατοντάδες απλοί πολίτες. Ο Π. Παπανικολάου μάλιστα δήλωσε πως “θυρωροί” για εισαγωγές από την “πίσω πόρτα” σε ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι γνωστοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι ανήκουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
«Θα μπορούσαν από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι απώλειες να είναι πολύ λιγότερες. Και επιτέλους να σταματήσει αυτό το επικοινωνιακό τσίρκο με τα ασύστωλα ψέματα πάνω σε ανοιχτούς τάφους. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος για να δείτε το μέγεθος των χυδαίων ψεμάτων που ακούγονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, που αν είμασταν μία στοιχειωδώς σοβαρή αστική καπιταλιστική δημοκρατία, αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσα να στσθεί ούτε μία ώρα. Τα στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ που δίνει το υπουργείο Υγείας είναι ταυτόχρονα ασύστολο ψέμα και είναι ομολογία ανοιχτή ότι φυλάσσονται σε συγκεκριμένες καθηγητο-πανεεπιστημιακες πτέρυγες “καβάτζα” κλίνες ΜΕΘ», αποκάλυψε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
Είναι προφανές πως στους 154 συνανθρώπους μας οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε δεσπότης, ούτε εκδότης, ούτε υπουργός, ούτε πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχετε ακούσει ποτέ εσείς ένας επώνυμος να μείνει χωρίς ΜΕΘ; Δεν έχει γίνει ποτέ. Αυτά όλα ισχύουν για τους κοινούς θνητούς και η ψευδοεπιστήμη του κυρίου πρωθυπουργού ότι έξω απ τη ΜΕΘ και μέσα στη ΜΕΘ είναι το ίδιο πράγμα, που μας γύρισε 40 χρόνια πίσω, ισχύει για τους απλούς πολίτες. Δεν ισχύει για τους μητροπολίτες, για τους πολιτικούς, δεν ισχύει για τους εκδότες. Και επίσης για να το τελειώσω, συνήθως οι “θυρωροί” της “πίσω πόρτας” και των ΜΕΘ και των κλειστών για τους κοινούς θνητούς χειρουργείων, είναι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγηταί της πρωθυπουργικής αυλής που είναι και σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε με νόημα ο Πάνος Παπανικολάου.