Τεταμένο κλίμα στη συνάντηση κτηνοτρόφων – Κουκουλόπουλου για ευλογιά και καταρροϊκό

koukoulopoulos

-Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο Υπουργός

-Κριτική και προτάσεις στον υπουργό από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο. Ο υπουργός ενημερώθηκε για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα θρακικά βοσκοτόπια και κοπάδια με την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και για τις αποζημιώσεις. Τεταμένο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρη Κουκουλόπουλου, με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι φανερά ενοχλημένοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί, απηύθυναν ερωτήσεις στον υπουργό, αναζητώντας λύσεις και απαντήσεις. Οι αναφορές του Υπουργού κινήθηκαν σε γενικά πλαίσια  τονίζοντας δράσεις στήριξης της αγροτοκτηνοτροφίας του Έβρου, μέσα από την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό, αλλά και από την εκπόνηση ειδικού προγράμματος ανασύστασης της κτηνοτροφίας. Επίσης, ανακοίνωσε την έλευση κλιμακίου της ΕΕ στις 11 Νοεμβρίου, προκειμένου να προωθηθεί το χρόνιο αίτημα λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.

10 μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας

Την επόμενη μέρα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής ανέφερε τα 10 μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά είπε:

Για την κτηνοτροφία που εστιάζεται το ενδιαφέρον σας ειδικότερα στον καταρροϊκό πυρετό, θέλω να μνημονεύσω 10 σημεία που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από αδιαφορία.

1ον.Η κτηνοτροφία είναι ο μεγάλος  κερδισμένος της ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από την 1.1.2015.

2ον. Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από την 1.1. 2015 δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Και όπως έχω πει εάν χρειαστεί θα γίνει και συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.

3ον. Η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι η πρώτη προτεραιότητα και έχουμε αποτελέσματα.

4ον. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής που με το νόμο 4235 που έχουμε θεσμοθετήσει προχωρά κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1.1.2015 ξεκινάει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο

5ον. Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.

6ον.Τ α σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις περιφέρειες γιατί κακοφορμίζουν 3-3,5 χρόνια στις κεντρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι κτηνοτρόφοι.

7ον. Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, τέλη Οκτωβρίου ο οδικός χάρτης για να κλείσουν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα για καταλογισμούς που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους.

8ον. Διυπουργική Επιτροπή ασχολείται -μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών  και των παράλογων προστίμων που αφορούν κτηνοτρόφους.

9ον.Φέτος δίνεται εξισωτική αποζημίωση δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014.

10ον. Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι  ενισχυμένος σχεδόν κατά 50%  το 2015 σε σχέση με το 2014 και δεύτερον ο κωδικός αυτός  έχει ενισχυθεί την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατ. ευρώ, εξ ου και ξεκίνησε και το πρώτο κύμα αποζημιώσεων και συνεχίζεται σε όλους τους κτηνοτρόφους.

Αν όλα αυτά συνιστούν αδιαφορία ή μιλάτε άλλη γλώσσα ή καταλαβαίνουμε διαφορετικά την ίδια γλώσσα.

 

ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: «Τι να κουκουλώσει πρώτα…ο κ. Κουκουλόπουλος;»

Μόνο απογοήτευση και αγανάκτηση σκόρπισε στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θράκης ο κ. Κουκουλόπουλος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη και τις Φέρες.

Οι παλινωδίες των δηλώσεων του Υπουργού της μνημονιακής συγκυβέρνησης τόσο για την τύχη της μηδικής, όσο και για την απόδοση των εξισωτικών αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου  και την στελέχωση των κτηνιατρικών Υπηρεσιών, μόνο σαν χιούμορ πέρασαν στους απεγνωσμένους παραγωγούς και κτηνοτρόφους ( που είναι κτηνοτρόφοι μόνο στα χαρτιά, μια και η ζωονόσοι σε συνδυασμό με την αβελτηρία της Κυβέρνησης, τους βγάζουν έξω από το επάγγελμά τους) , και θύμισαν τις «Μαυρογιαλούριες» πρακτικές.

Τι να κουκουλώσει πρώτα ο κ. Κουκουλόπουλος;

*Το κόστος παραγωγής; Που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ, εφόδια)  και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση , ταυτόχρονα με την προώθηση μέτρων όπως η στήριξη καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, το εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων…

*Τη ρευστότητα; Που το εγκληματικό ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και την κατάργηση της αγροτικής πίστης έχει επιφέρει την μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής εξ αιτίας κυρίως της αδυναμίας προμήθειας ζωοτροφών και έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των μονάδων στα πρόθυρα της διάλυσης λόγω υπερχρέωσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών…

*Τη φορολόγηση; Που η υπέρογκη φορολόγηση τους έχει αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος από τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να οδηγούνται σε αδιέξοδα και αποχώρηση από την κτηνοτροφία, από την δουλειά τους…

*Την αποτύπωση και διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων; Που ενώ στη χώρα μας βρίσκονται51 εκατ. στρέμματα, δεν μπορούν οι υποτακτικές Ελληνικές Κυβερνήσεις να πείσουν την Ε.Ε. να καλύψει τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για τους  κτηνοτρόφους για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της Βιολογικής κτηνοτροφίας…

*Την απαξίωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών; Που έχει οδηγήσει στην σοβαρή έλλειψη υπαλλήλων και την ανάλογη τεχνική στήριξη στους παραγωγούς…

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ, γεμάτος ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΛΑΖΟΝΑΣ,  όπως ο Αρχηγός του (Σαμαράς ή Βενιζέλος διαλέξτε όποιον θέλετε), επικίνδυνος για τον τόπο, όπως όλη η πολιτική των Κυβερνήσεων που έχει οδηγήσει την αγροτική παραγωγή και του αγροκτηνοτρόφους σε διάλυση.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν βαρεθεί το « δούλεμα» και τις ανέξοδες υποσχέσεις… Τους καλούμε – όπως και όλους τους πολίτες – να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, στην δουλειά τους, στην αξιοπρεπή διαβίωση… Ένας είναι ο στόχος: « Αυτοί πρέπει να φύγουν το συντομότερο…».

 

Προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης για ζωονόσους

-Να κηρυχθεί η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-Να γίνει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση των ανάλογων πόρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

-Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ευλογιάς σε τέτοια κλίμακα απαιτεί:

-Kινητοποίηση όλου του Κρατικού μηχανισμού και των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

-Άμεση κινητοποίηση όλων των Δήμων της Περιφέρειας και κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας καθώς και των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και άλλων αρχών.

-Ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κτηνοτρόφων της Περιοχής αλλά και των πολιτών για ευαισθητοποίηση στα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.

-Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού.

-Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για την μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων  άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στην διαδικασία των ελέγχων

-Τη λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και την Δράμα, κ.α)

-Πρόγραμμα  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει ο ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα, ανεξαιρέτως τα κοπάδια.

-Δωρεάν διανομή στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.

-Την έκτατη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσο καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι’ αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

-Την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα ανάλογα με τη φυλή που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

-Να παγώσουν για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της, τα χρέη προς τις τράπεζες, των εισφορών για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ καθώς και κάθε άλλο χαράτσι προς Εφορία άτοκα και να μην πληρωθούν για όλο αυτό το διάστημα τέλη προς τους Δήμους για ύδρευση των ζώων, βοσκοτόπια, κλπ.

-Να διασφαλιστεί για όλο αυτό το διάστημα και μέχρι να αντικατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο, η ενιαία ενίσχυση και οι εξισωτικές αποζημιώσεις.

-Άμεσα να μπει σε λειτουργία το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με πρόσληψη του ανάλογου Επιστημονικού προσωπικού και την προμήθεια του υπόλοιπου  εξοπλισμού.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....