Νέα μέτρα: Πρόστιμο μόνο στους πιστούς στις εκκλησίες, όχι στον ιερέα

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφορούν και την είσοδο των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες, ωστόσο, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σε εστίαση, λιανεμπόριο και λοιπές επιχειρήσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος μπήκε στον ναό χωρίς πιστοποιητικό ή rapid, τότε το πρόστιμο βαρύνει μόνο τον πιστό.

Αυτό διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό. Ο ιερέας δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ναού.»

Λίγο αργότερα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Οικονόμου ανέφερε για το ζήτημα:

«Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί θα προσέρχονται σε θρησκευτικές λειτουργίες σε όλους τους ναούς με τεστ για τον κορονοϊό. Και η εκκλησία θα κάνει την δουλειά της με τον τρόπο που αυτή κρίνει ότι θα είναι αποτελεσματικός και δόκιμος και η κυβέρνηση και η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της θα κάνει τη δική της δουλειά για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις.»

Και συμπλήρωσε:

«Η έμφαση σε ό,τι αφορά τα rapid test στην εκκλησία πρέπει να δοθεί στο μήνυμα που και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας έχει δώσει και ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος και η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών αλλά και η κυβέρνηση που το θεσμοθέτησε. Πρέπει για το επόμενο διάστημα, όσο διαρκεί αυτή πολύ μεγάλη ένταση της πανδημίας, όσοι πιστοί δεν είναι εμβολιασμένοι να πηγαίνουν με rapid test στις θρησκευτικές λειτουργίες. Εκεί να εστιάσουμε, να ακολουθήσουμε το πνεύμα του μηνύματος, να ακολουθήσουμε το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου, να πειθαρχήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο και στον νόμο του ελληνικού κράτους. Και από εκεί και πέρα η ελληνική Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και εκεί όπως και η εκκλησία θα συνδράμει με τον δικό της τρόπο και με τον δικό της ρόλο».