Ν. Γκαρά: «Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει λύση στη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας»

Τον τελευταίο χρόνο η χώρα βιώνει μια δραματική κατάσταση: ύφεση άνω του 8%, εκτίναξη του δημόσιου χρέους, απώλειες άνω των 41 δις για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, με το 1/3 των επιχειρήσεων να κινδυνεύει με λουκέτο. Παράλληλα 7 στα 10 νοικοκυριά υπέστησαν απώλεια εσόδων της τάξης του 30%. Φτωχοποίηση, απολύσεις, ανεργία, εκτίναξη ανισοτήτων.

Άμεση είναι η ανάγκη για ένα στοχευμένο, συνεκτικό σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επούλωσης των πληγών της πανδημίας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας: των μικρομεσαίων, του αγροτικού κόσμου, της εστίασης, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των εμπόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας ήδη παρουσιάσει 2 προγράμματα ανάσχεσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας (Μένουμε Όρθιοι I & II), αλλά και την εμπεριστατωμένη παρέμβασή του για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προτείνει σήμερα ένα νέο, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο Πρόγραμμα. Στον αντίποδα της κυβερνητικής απουσίας από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας περιλαμβάνει συνοπτικά:

·Πυλώνας 1: Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία και τις οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες

Γενναία ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις και κούρεμα έως 60% για τους ευάλωτους
Πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης)
Τράπεζες: Αναστολή πληρωμών, πτωχεύσεων και κατασχέσεων, ρύθμιση επιτοκίου και επιμήκυνση, διαγραφή μέρους οφειλής για ευάλωτους κ.α.

Πυλώνας 2: Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους
επαγγελματίες
Ενεργοποίηση του θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων
Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο έναρξης δραστηριότητας
Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας
Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού
Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης
Πυλώνας 3: Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ
Ρυθμίσεις για την επαναφορά της προστασία της Α΄ κατοικίας
Δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για πιστωτές

Τέλος, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει και ειδικές προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο:

Την πλήρη υπαγωγή σε ειδικές ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές, όπως η πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Την ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό των αγροτών έναντι οποιασδήποτε ρευστοποίησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας, ένα απολύτως κοστολογημένο Πρό-γραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μια παρέμβαση ύψους 5.7 δις, που απαντά στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η ΝΔ οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να σταματήσει να επιχειρεί την επαναφορά πολιτικών που χρεοκόπησαν τη χώρα, και μάλιστα στην πιο ακραία τους μορφή. Χρέος μας αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται, και όχι η ισοπέδωσή της.