Ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου

Να ανοίξουν από Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια όλης της χώρας, και όλες οι τάξεις, εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής. Υπό τη σκιά της κορύφωσης του τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου, καθώς δίνεται προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα δώσουν τον Ιούνιο πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει τα Γυμνάσια να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, ενώ το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μετατίθεται για μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Προτεραιότητα τα Λύκεια

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα Λύκεια επανέλαβε με σημερινές δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Επιπλέον, επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων πέραν των μαθησιακών και εκπαιδευτικών λόγων και για την πνευματική και ψυχολογική υγεία παιδιών και εφήβων που «περνούν δύσκολα» και θύμισε ότι ειδικά στην Αττική τα Λύκεια είναι κλειστά σχεδόν 5 μήνες.

Για τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έως το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία οι μαθητές.

Είπε επίσης ότι τα τεστ είναι ρινικά, πολύ απλά στη χρήση τους, θα υπάρξουν οδηγίες χρήσης και βίντεο και όλα αυτά προχωρούν με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Από τα μέσα Απριλίου, η επάρκεια σε self tests θα αυξηθεί και μετά την προτεραιότητα που δόθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει η διάθεση σε πολίτες των παραγωγικών ηλικιών έως 67 ετών.

Μακρή: Αν ανοίξουν τα Λύκεια, θα ανοίξουν όλες οι τάξεις
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Μακρή διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για το άνοιγμα των σχολείων μετά τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών και αφού δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων. Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι τάξεις του Λυκείου γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο οι καθηγητές να κάνουν μάθημα δια ζώσης μόνο στους μαθητές της Γ’ τάξης και μέσω τηλεκπαίδευσης στους μαθητές των υπολοίπων τάξεων.

Υπενθύμισε επίσης οι μαθητές των Λυκείων θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test και να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση ότι το τεστ ήταν αρνητικό αλλιώς δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν Γυμνάσια και δημοτικά-νηπιαγωγεία μαζί στις 19 Απριλίου, η κ. Μακρή είπε αν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς τότε θα γίνει, παρά τις επιφυλάξεις κάποιων που υποστηρίζουν να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, προσθέτοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.