Πολλές οι πυρκαγιές στον Έβρο το τελευταίο δεκαήμερο

Κάηκαν 2.000 στρέμματα στην Αισύμη – Απειλήθηκαν κατοικίες στη Νίψα

Στην Μελία
Μέχρι την ώρα σύνταξης του παρόντος σε εξέλιξη βρισκόταν η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, στην περιοχή Μελία, που ξέσπασε την Τρίτη σε δασική έκταση. Όλη τη νύχτα οι φλόγες κατέκαψαν πευκοδάσος στην περιοχή βορειοδυτικά των Φερών. Παρότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το βράδυ και στην περιοχή βρίσκονται από τα ξημερώματα 84 πυροσβέστες με 24 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Την Τετάρτη πάντως, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησε και η συνδρομή από αέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το e-evros.gr, οι οικισμός που βρίσκεται σε συναγερμό λόγω του ότι η φωτιά είναι κοντά είναι ο οικισμός Νίψας. Από το βράδυ γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τη Νίψα. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.
Μάλιστα τα ξημερώματα της Τετάρτης οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις και δυσκόλευαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στην προσπάθειά τους να περιορίσουν σημαντικά τα δύο μέτωπα. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε μία ακτίνα πέντε χιλιομέτρων κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το δύσβατο σημείο της περιοχής, δεν βοήθησε το έργο των πυροσβεστών. Οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί σκόπιμο να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση εκκένωσης. Η πυρκαγιά πάντως φέρεται να έχει προκαλέσει σημαντική οικολογική καταστροφή.
Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη, προς το παρόν, αιτία, ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για εξαιρετικά ύποπτη την φωτιά.

Στην Αισύμη
Το μεσημέρι της Κυριακής άλλωστε ξέσπασε και η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αισύμης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη. Η φωτιά ξεκίνησε βορειοανατολικά του οικισμού της Αισύμης, από περιοχή στην οποία υπάρχει μελισσοκομείο. Η μεγάλη ένταση των ανέμων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η φωτιά καίει και σε δυσπρόσιτα σημεία όπως ρεματιές, κατέστησε απαραίτητη, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσής της, τη συνδρομή και από αέρος, συγκεκριμένα με τις επίγειες δυνάμεις, επιχείρησαν δύο αεροσκάφη Καναντέρ, δύο Πετζετέλ και τρία ελικόπτερα (από Αλεξανδρού-πολη, Καβάλα και Αγχίαλο). Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη για πάνω από 24 ώρες με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μάλιστα την πρώτη νύχτα παρέμειναν στο σημείο 84 πυροσβέστες με 19 οχήμα-τα. Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε πως δεν απειλήθηκε ο οικισμός της Αισύμης. Σε ότι αφορά την έκταση της πυρκαγιάς, ο κ. Πιστόλας σημειώνει ότι βάση των πρώτων εκτιμήσεων ανέρχεται πλέον των 2.000 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων γεωργικές εκτάσεις αλλά και δασωμένες με ακακίες.