Επιστολή Τοψίδη προς Μητσοτάκη για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στη Σαμοθράκη, μαζί με τα «26 μικρότερα νησιά μας» που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας, με αποκλειστικό αίτημα τη συμπερίληψη της νήσου Σαμοθράκης στη νέα ρύθμιση περί απαλλαγής των κατοίκων της από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ κατά το πρότυπο “των 26 μικρότερων νησιών”, που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum. Συγκεκριμένα ο κ. Τοψίδης αναφέρει στην επιστολή του:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με χαρά υποδεχτήκαμε τις ανακοινώσεις σας περί της άμεσης κατάργησης του ΕΝΦΙΑ «στα 26 μικρότερα νησιά μας» από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum το Σάββατο 12/09. Αδιαμφισβήτητα το μέτρο αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχει μία σημαντική ανακούφιση στους νησιώτες Ακρίτες της χώρας μας.
Γνωρίζοντας πως η λίστα με τα 26 ακριτικά νησιά τελεί υπό διαμόρφωση, θεωρούμε αναγκαίο να εξεταστεί διεξοδικά και η συμπερίληψη της νήσου Σαμοθράκης σε αυτήν. Σίγουρα, το νησί του Έβρου δεν συγκαταλέγεται «στα μικρότερα» νησιά της Ελλάδας, εν τούτοις βρίσκεται στην κορυφή της «νησιωτικής μεθορίου».
Επιπλέον, το ακριτικό μας νησί έχει υποστεί σημαντικά οικονομικά πλήγματα, οφειλόμενα σε ατυχείς συγκυρίες, και σήμερα, πλέον γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάταξης. Η νήσος Σαμοθράκη βιώνει έναν άτυπο αποκλεισμό καθώς υπολείπεται υποδομών όπως αεροδρόμιο, υδατοδρόμιο αλλά και η ακτοπλοϊκή της σύνδεση είναι πολύ περιορισμένη (συνδέεται μόνιμα μόνο με την Αλεξανδρούπολη και περιοδικά με τη νήσο Λήμνο).
Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης περί αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος της Σαμοθράκης, εκτιμούμε ότι η απαλλαγή των κατοίκων της από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, είναι ένα μέτρο που θα λειτουργούσε προς την αναπτυξιακή της κατεύθυνση.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα και θα αναλάβουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία».