Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά έως 31 Αυγούστου

Λίγα 24ωρα απομένουν για να κλείσει η πρώτη φάση της πλατφόρμας για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, μέσω της οποίας περισσότεροι από 1,2 εκατ. πολίτες έδωσαν δυναμικό «παρών», γλιτώνοντας μάλιστα με αυτόν τον τρόπο πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου, καθώς, πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή που έχει καταγραφεί, η κλεψύδρα ακόμα μετρά αντίστροφα και οι ιδιοκτήτες μέσα σε μόνο λίγα λεπτά μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εύκολα και χωρίς να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικό… κυκεώνα. Ωστόσο, για όσους πολίτες έχουν εντός των ακινήτων τους αυθαιρεσίες και με δεδομένο ότι η αντίστοιχη ρύθμιση υπαγωγής εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου, δίνεται μια μικρή παράταση προκειμένου να τακτοποιήσουν ταυτόχρονα και τις δύο αυτές εκκρεμότητές τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ΥΠΕΣ, οι δηλώσεις μέχρι και την εκπνοή της προθεσμίας, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 εκατ. τετραγωνικά – αριθμός που φανερώνει αφενός πως η πλατφόρμα «τρέχει» και αφετέρου πως η ρύθμιση πρόκειται να γεμίσει τα ταμεία των δήμων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα έσοδα των ΟΤΑ θα αυξηθούν κατά 50.000.000 – 60.000.000 ευρώ ετησίως. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τους πολίτες, δεδομένου ότι θα γλιτώσουν 400 εκατ. σε αναδρομικά τέλη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου να δηλώνουν ευχαριστημένοι από το όλο εγχείρημα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία της πλατφόρμας, καθώς μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια επιτυχία, ενώ τεχνικά -εκτός από μερικά προβλήματα που προέκυψαν, αλλά αντιμετωπίστηκαν- εκατομμύρια χρήστες εξυπηρετήθηκαν και δήλωσαν τα ξεχασμένα τετραγωνικά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Παπαστεργίου. Οπως είπε, «αφού τελειώσει το πρώτο στάδιο, αυτό της δήλωσης των τετραγωνικών, δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να διατηρηθεί, και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να εξυπηρετεί στο μέλλον προσθήκες τετραγωνικών, διορθώσεις κ.λπ.».

Οπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΣ, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η παράταση υπαγωγής αυθαίρετων κτισμάτων, μπορούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών. Για όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή όσους πολίτες δεν κάνουν δήλωση νομιμοποίησης της ιδιοκτησίας τους, η προθεσμία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.