Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών από τον Έβρο: “Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Αυστρίας”

Επίσκεψη στον Έβρο του Καρλ Νιχάμερ μαζί με Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Κουμουτσάκο

Αυστρίας προς την Ελλάδα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές Έβρου, τα οποία επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον
αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Αυστρίας. Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες και εποικοδομητικές διμερείς συνομιλίες. Η Αυστρία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα τη βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός, αμέσως μετά την ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα συσκέψεων του Στρατιωτικού Φυλακίου 1, για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον ευχαρίστησε για την σταθερή συνδρομή της αυστριακής κυβέρνησής, λέγοντας:
«Συνόδευσα τον Αυστριακό Υπουργό Εσωτερικών στα σύνορα της Ευρώπης. Ο Υπουργός ενημερώθηκε και για τα γεγονότα του Μαρτίου και για τις σημερινές εξελίξεις από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού.
Από τον Μάρτιο οι σημαίες της Ευρώπης είναι εδώ. Η Frontex είναι εδώ.
Είναι «εδώ» και ο πολιτισμός της Ευρώπης, που δεν ανέχεται να γίνονται οι μετανάστες εργαλεία σε γεωπολιτικές επιδιώξεις.
Από τον Μάρτη οι Εβρίτες επιβεβαιώθηκαν σαν οι Ευρωπαίοι ακρίτες.
Η φύλαξη των συνόρων συνεχίζεται, η Ευρώπη με την κατασκευή του φράκτη θωρακίζεται.
Ευχαριστώ και πάλι τον υπουργό και την Αυστριακή κυβέρνηση για τη σταθερή συνδρομή τους».

Μαζί με τους Έλληνες υπουργούς ο κ. Νιχάμερ ξεναγήθηκε στο Φυλάκιο, περπάτησε μέχρι την “αλυσίδα”, όπου βρίσκεται η τελευταία ελληνική σκοπιά, πάνω στη συνοριακή διάβαση, η οποία είναι κλειστή, και ενημερώθηκε για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου. Είδε το ειδικό θωρακισμένο όχημα “τυφώνας” της ΕΛΑΣ, το οποίο είναι προσφορά της κυβέρνησης της Αυστρίας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με άνδρες της FRONTEX, μεταξύ αυτών και αρκετοί συμπατριώτες του Αυστριακοί, τους οποίους ευχαρίστησε για το έργο που προσφέρουν στην προστασία των συνόρων.

Προηγήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποδέχθηκε στο Υπουργείο την Τρίτη 25 Αυγούστου, τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η αυστριακή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως, η ασφάλεια, η μετανάστευση και τα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του covid19. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μέτρα προστασίας των αξιωματούχων της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της Αυστρίας στα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

«Στον Έβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι που αυτή η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας ενισχύθηκε στη χώρα μας, στον Έβρο. Κι αυτό έγινε , όχι μόνο γιατί το είπαν πολιτικοί , υπουργοί ή αξιωματούχοι της Ευρώπης. Έγινε γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του, του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε «φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Αυστριακό ομόλογό του. Και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Έβρου να μετουσιωθεί σε στέρεη άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Κ. Νιμάχερ αφού εξήρε την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας των δύο χωρών στάθηκε και αυτός στα γεγονότα του Μαρτίου τονίζοντας:
«Δεν υπήρξε (τον Μάρτιο) καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός στην αυστριακή κυβέρνηση, στον καγκελάριο μας κύριο Κουρτς και σε εμένα ως Υπουργό Εσωτερικών δεν υπήρξε κανένας δισταγμός να ενισχύσουμε την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη φάση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ζει μόνο από λέξεις αλλά ζει από πράξεις… Αλλά δεν επρόκειτο μόνο γι αυτό.
Ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του, είμαστε όλοι μαζί από κοινού, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα της Αυστρίας.
Και τώρα κυρίες και κύριοι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, πάλι η Τουρκία έρχεται με πίεση εις βάρος της Ελλάδας και όπως είδαμε παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή και επίσης γίνεται χρήση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδος και εις βάρος της Ελλάδας, εσφαλμένα fakenews κατά του Λιμενικού Σώματος κατά των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.»
Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την πίεση προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας.
«Με τον Πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη μιλήσαμε επίσης για το θέμα των προσφύγων στα σύνορα και είπαμε ποιες μελλοντικές στρατηγικές μπορούμε να αναπτύξουμε στην εταιρική αυτή σχέση ασφαλείας μεταξύ των Κρατών μας και εγώ ως Υπουργός Εσωτερικών είπα ότι μπορούμε να διαθέσουμε (2.000.000) ευρώ ώστε να ενισχύσουμε την κατάστασή επιτόπου στο θέμα της ιατρικής υποστήριξης των ανθρώπων στα σύνορα. Εδώ πρόκειται και μία ανάγκη συστημικής συνεργασίας και η Αυστρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί.»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες επισκφθηκαν τον Έβρο, όπου επιθεώρησαν τις δυνάμεις της Frontex που περιπολούν στα σύνορα.