Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Δήμου για τις εκδηλώσεις της Επετείου

«Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υποδέχτηκε την Τρίτη στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Την Πρόεδρο συνόδευαν ο κ. Αθανάσιος Κανταρτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και η κα Ελπίδα Βόγλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην υποβολή των προτάσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς την Επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, τόνισε ότι και οι δύο υποβληθείσες προτάσεις αφορούν σε δράσεις που θα αφήσουν ουσιαστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές, δράσεις που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία, δράσεις καινοτόμες που θα έχουν το βλέμμα στο μέλλον.
Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή αιρετών, θεσμικών φορέων και επιχειρηματιών.
Ειδικότερα οι προτάσεις αφορούν:
– Τη δράση «Η Αλεξανδρούπολη 100 χρόνια μετά», που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου. Τα παιδιά απαντούν σε ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από μηχανικούς, ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές ρομποτικής, για το πώς φαντάζονται την Αλεξανδρούπολη 100 χρόνια μετά, με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον Εθνικό κορμό. Η ψηφιακή καταγραφή, μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα αποτυπώσει το σχέδιο της μελλοντικής τους πόλης, με παιδικές χαρές σχεδιασμένες από ομάδα ρομποτικής, κτίρια με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, παρεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία και δημιουργία χώρων πρασίνου.
– Τη δράση «Αγροκτηνοτροφική κατασκήνωση». Μία παιδοκεντρική πρόταση για δράσεις που θα αφήσουν ουσιαστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου, μέσα από την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων του τόπου. Η παιδική αγροκτηνοτροφική κατασκήνωση θα υλοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Φερών, σε απόσταση 28 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία. Εκεί τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από τη διδακτική, βιωματική, δημιουργική απασχόλησή τους σε ευχάριστες δράσεις όπως το ψάρεμα, οι καλλιέργειες, το άρμεγμα, η φροντίδα των ζώων.
Νωρίτερα η κα Αγγελοπούλου περιηγήθηκε στο κέντρο της πόλης, επισκέφτηκε το Ηρώο της Δόμνας Βισβίζη όπου είχε μια σύντομη συνομιλία με την Πρόεδρο του Ελληνομουσείου Αίνου κα Στέλλα Κλαδαρά και τον Φάρο όπου έλαβε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη λειτουργία του από τον Φαροφύλακα, κ. Πέτρο Αχυρκίδη.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον Ι.Ν. της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, όπου την υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος και ο αντιδήμαρχος Φερών, κ. Δημήτριος Κολγιώνης. Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ξεναγήθηκαν στον ναό και στον περίβολο από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, κα Λίλα Σαμπανοπούλου.

 

Συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Μέτιος και η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχαν στη συνέχεια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, το Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Νίκο Γαλατούμο και τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Διδυμοτείχου κ. Λεωνίδα Σκερλετόπουλο, παρουσία του μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Ελπίδας Βόγλη, του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας της Επιτροπής κ. Θανάση Κανταρτζή και της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας κ. Ζωής Κοσμίδου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε ότι τόσο η επέτειος των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης όσο και αυτή των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία για να εκπέμψουμε ένα διπλό μήνυμα: από τη μια το σεβασμό προς τις παραδόσεις και την ιστορική μας κληρονομιά και από την άλλη την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία μας για το μέλλον, τις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάπτυξη του τόπου μας.