Δράσεις και αντιδράσεις τοπικών δυνάμεων για την επαναλειτουργία των τελωνείων στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

*ΖΗΤΗΜΑ αν θα επανορθωθεί η ήδη βαριά πληγείσα περιοχή μετά από τις περιπέτειες των τελευταίων μηνών

*ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ για τον Έβρο οι ακυρώσεις κρατήσεων εν μέσω της τουριστικής περιόδου

«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας. Δυστυχώς οι καταστροφικές επιλογές έχουν και συνέχεια: Ενώ στους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας μας απαγορεύεται η είσοδος τουριστών, επιτρέπεται το πήγαινε-έλα των Ελλήνων πολιτών στις όμορες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), σε αντίθεση με όποια υγειονομική λογική, αλλά και σε επίταση της οικονομικής καταστροφής των παραμεθόριων επιχειρήσεων μας». Σ’ αυτές τις φράσεις περικλείεται προφανώς η αδυναμία όλων όσοι προσπαθούν να κατανοήσουν την εμμονή της κυβέρνησης να διατηρεί μια στάση μάλλον «εχθρική» προς την περιοχή μας, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, οι οποίες αποδεικνύονται τελικά απλώς θεωρίες. Οι πράξεις απέχουν παρασάγγας από όσα ακούγαμε τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων επισκέψεων στην περιοχή μας, όσων τάχα νοιάζονται για τον τόπο μας και την ανάπτυξή του.

Δήμαρχοι Αν.Μ-Θ: «Η απόφαση της κυβέρνησης προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική»

Σε έκτακτη και κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη συνεδρίασαν τη Δευτέρα 06/07 όλοι οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα την απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας. Οι δήμαρχοι συμφώνησαν ομόφωνα και συνέταξαν το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο και απέστειλαν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των τοπικών κοινωνιών μας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας στις συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID19. Άλλωστε, μαζί με όλους τους συναδέλφους της Πατρίδας μας, έχουμε εξαρχής θέσει το σύνολο των δυνάμεων και των πόρων της αυτοδιοίκησης στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης.
Ωστόσο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας. Δυστυχώς οι καταστροφικές επιλογές έχουν και συνέχεια: Ενώ στους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας μας απαγορεύεται η είσοδος τουριστών, επιτρέπεται το πήγαινε-έλα των Ελλήνων πολιτών στις όμορες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), σε αντίθεση με όποια υγειονομική λογική, αλλά και σε επίταση της οικονομικής καταστροφής των παραμεθόριων επιχειρήσεων μας.
Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε ομόφωνα και ζητούμε από την Κυβέρνηση μας, τα εξής:
1. Διατήρηση κλεισίματος Τελωνείου Καστανέων στην παρούσα χρονική στιγμή
2. Απαγόρευση εξόδου Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις) από το Τελωνείο Κήπων
3. Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία
4. Άμεση τοποθέτηση Κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας ή εναλλακτικά Κλιμάκια του Ελληνικού Στρατού πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά
5. Οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας
6. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 22 Δήμους της Περιφέρειάς ΑΜΘ, λόγω στέρησης εσόδων (τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη από Καφέ-Εστίαση κ.λπ.)
7. Ελεύθερη διέλευση εργατών γης, με υπεύθυνη δήλωση εργοδότη
Παράλληλα αποφασίσαμε τον άμεσο καθορισμό συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και την ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και των Βουλευτών της Περιφέρειας μας και την πρόσκληση τους σε έναν κοινό αγώνα ανατροπής της ζοφερής τουριστικής και όχι μόνο, προοπτικής, για την οικονομία των συμπολιτών μας.

Δημοσχάκης: Ζήτημα ζωής και θανάτου για τον τουρισμό η λειτουργία των τελωνείων

Σε νέα κοινοβουλευτική ενέργεια προέβη ο βουλευτής και Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αναστάσιος Δημοσχάκης, προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού καθώς και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη λειτουργία των Σημείων Εισόδου-Εξόδου στον Έβρο & στη Θράκη, η οποία ανεστάλη λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Η νέα αυτή ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της από 15/5/20 σχετικής κοινοβουλευτικής επιστολής του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς όπου ζητούσε το άνοιγμα των Σημείων Εισόδου- Εξόδου στην ΑΜ-Θ προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική σαιζόν.
Επί πλέον αναφέρει ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την πλήρη επαναλειτουργία ΜΟΝΟ του Σημείου Εισόδου-Εξόδου Προμαχώνα -Σερρών έχουν εγείρει έντονο προβληματισμό στους κόλπους των ξενοδόχων, της εστίασης κ.ά επαγγελματικών χώρων γιατί ακυρώνονται κρατήσεις από τουρίστες των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής.
Υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των σημείων Εισόδου-Εξόδου του Ορμενίου, Κυπρίνου & Νυμφαίας, με αυστηρούς όρους ασφαλείας, προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική περίοδος για την περιοχή προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες στο χώρο των ξενοδοχείων, της εστίασης και της αλυσίδας τροφοδοσίας.
Το ενδεχόμενο μη λειτουργίας των Σημείων Εισόδου-Εξόδου δυο Κρατών Μελών Ε Ε από όπου διέρχονται πρόσωπα & πράγματα από τις Χώρες της Ν/Α Ευρώπης θα προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες και μη αναστρέψιμες στα έμπορο- οικονομικά ζητήματα τόσο στην ΑΜ-Θ όσο και στα νησιά του Β/Α Αιγαίου & του Θρακικού Πελάγους.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αν.Μ-Θ: Να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας γισ να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό

Οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αίτημα να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό. Η νέα αυτή πρωτοβουλία τους είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της πίεσης, ώστε η αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη απόφαση της κυβέρνησης να ανακληθεί άμεσα. Η Ερώτηση απευθύνθηκε προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Υγείας, και στους Υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας και παρά τω Πρωθυπουργό Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στην οποία, αφού εξηγούν την κατάσταση, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:
«Επειδή η απόφαση για το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι ατεκμηρίωτη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και γι΄ αυτό αδικαιολόγητη.
Επειδή έχετε προκαλέσει δικαιολογημένα αναστάτωση στους τοπικούς φορείς και στις τοπικές κοινωνίες που νιώθουν ότι αδικείται και υποβαθμίζεται η περιοχή της Περιφ. Α.Μ.-Θ.
Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
1. Είναι στις προθέσεις σας να ανοίξετε τις επόμενες μέρες τις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.;
2. Θα λάβετε μέτρα για την εγκατάσταση κινητών υγειονομικών μονάδων στις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ώστε να διενεργούνται οι απαιτούμενοι υγειονομικοί έλεγχοι στους εισερχόμενους επισκέπτες;
Οι ερωτώντες βουλευτές: Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης), Γκαρά Αναστασία, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ξανθόπουλος Θεόφιλος».

Σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε η «Περιφερειακή Σύνθεση» – Απαντήσεις μέσω δελτίων τύπου από πλευράς Μέτιου

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Περιφερειακής Σύνθεση» αιτήθηκαν τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την πραγματοποίηση δια ζώσης συνεδρίασης σχετικά με το θέμα, και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το αίτημα της Περιφερειακής Σύνθεσης για σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου κατάφερε να ξυπνήσει τον Περιφερειάρχη και τα μέλη της Διοίκησής του από την χειμερία (αν και βρισκόμαστε στη καρδιά της θερινής περιόδου) νάρκη και το ίδιο απόγευμα να γίνουμε αποδέκτες, όχι ενός, αλλά δυο δελτίων τύπου για τα θέματα που εμείς ζητήσαμε να συζητηθούν επειγόντως και μάλιστα σε δια ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι παρά τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία τους, δεν δρομολογεί διεκδικήσεις, δεν διαμορφώνει πλάνο ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας και τελικά αδυνατεί παντελώς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο αναδεικνύοντας τα πραγματικά και ουσιώδη προβλήματα της Περιφέρειάς μας, διεκδικώντας για τους πολίτες όλα εκείνα που ο Περιφερειάρχης και η Διοίκησή του εγκαταλείπουν στη τύχη τους. Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει, η Περιφέρειά μας χάνει ευκαιρίες. Ευτυχώς, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως, ποιος έχει την ευθύνη για τη διόγκωση των προβλημάτων και την ανυπαρξία προγράμματος για την επόμενη μέρα».

Ισόνομη μεταχείριση όλων των πολιτών της χώρας με πρόσθετη δίοδο συνοριακού σταθμού εντός της Περιφέρειας ζητούν τα Επιμελητήρια της Αν.Μ-Θ

Τέλος, τη Δευτέρα 6/7 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τη Βουλγαρία για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην Ελληνική Επικράτεια από τη Βουλγαρία, με την εξαίρεση του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα. Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, αναγνωρίζοντας το πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, λόγω της απαγόρευσης εισόδου τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης), Ορμενίου και Κυπρίνου (Έβρου), Ξάνθης (Αγ. Κωνσταντίνου), και Δράμας (Εξοχής) εκφράζουν την δυσαρέσκειά αλλά και την έντονη ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και δηλώνουν: «Ο νέος περιορισμός που τίθεται στις οδικές συνδέσεις με την Βουλγαρία έχει επιφέρει την άμεση ακύρωση εκατοντάδων κρατήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειάς μας και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκτηση της απολεσθείσας τουριστικής κίνησης των προηγουμένων μηνών. Προκειμένου να μειωθούν οι δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της Περιφέρειας ΑΜΘ θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται εκ νέου από τη συντριπτική μείωση της τουριστικής κίνησης, πέραν όλων όσων μέχρι σήμερα έχουν εξαγγελθεί. Θα μπορούσε η κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα να συμπεριλάβει για την ισόνομη μεταχείριση όλων των πολιτών της χώρας, πρόσθετη δίοδο συνοριακού σταθμού εντός της Περιφέρειας μας».