Το νέο τμήμα διατροφολογίας στο ΔΠΘ φέρνει τριβές στο δήμο Ορεστιάδας

πανεπιστήμιο-2-1021x580

Αντιπαράθεση δημοτικής αντιπολίτευσης με δήμαρχο Ορεστιάδας

Με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Ορεστιάδας επιρρίπτουν ευθύνες στο δήμαρχο Ορεστιάδας, έπειτα από την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. με θέμα την ίδρυση νέων σχολών. Από τη συνέντευξη  προέκυψε η πιθανότητα το νέο τμήμα Διατροφολογίας που διεκδικεί η Ορεστιάδα να ιδρυθεί τελικά στην Αλεξανδρούπολη. Για το λόγο αυτό ο συνδυασμός «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος Να Ζω» και η «Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για τον Δήμο Ορεστιάδας – Είναι στο Χέρι Μας» άσκησαν έντονη κριτική στο δήμαρχο για ελλιπή διεκδίκηση, ανικανότητα και αδιαφορία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ορεστιάδας  Βασίλης Μαυρίδης έδωσε τις δικές του απαντήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη 27 Μαρτίου.

Βασίλης Μαυρίδης:  «Το αναπτυξιακό σχέδιο αναφέρει το τμήμα Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων ενταγμένο στη σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα».

Ο κ. Μαυρίδης διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει  τίποτα από την απόφαση ίδρυσης τμήματος Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στην Ορεστιάδα ενώ υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του Δήμου και του Δ.Π.Θ. Είπε συγκεκριμένα:

«Το πολύ ευχάριστο είναι ότι πλέον συζητιέται σε επίπεδο υπουργείου, και άρα κυβέρνησης, η προοπτική διεύρυνσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Αυτό είναι το θετικό, και αν με το καλό γίνει εννοείται ότι όλη η περιφέρεια θα είναι ικανοποιημένη για τη διεύρυνση του Δημοκρίτειου. Το αναπτυξιακό σχέδιο διεύρυνσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου το οποίο έχει επικυρωθεί από τη Σύγκλητο που είναι το ανώτερο όργανο είναι ένα συγκεκριμένο. Πάνω σε αυτό σε αυτή την ομόφωνη απόφαση της 27ης Απριλίου του 2017 έγιναν όλες οι μελέτες βιωσιμότητας για τις προτάσεις που αυτό περιλαμβάνει. Όσον αφορά στην περιοχή μας το σχέδιο αυτό το αναπτυξιακό αναφέρει το τμήμα Διαιτολογίας και Επιστήμης Τροφίμων ενταγμένο στη σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα. Πάνω σε αυτό έγινε και η μελέτη σκοπιμότητας στην οποία επιβεβαιώνεται όλος ο σχεδιασμός. Αντίστοιχες μελέτες σκοπιμότητας έγιναν και για τις άλλες προτάσεις. Περιλαμβάνει έξι προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και δύο προτάσεις για μεσομακροπρόθεσμη υλοποίηση στην Καβάλα και στη Δράμα. Το πιο σημαντικό: αυτό δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει καμία απόφαση διαφορετική της Συγκλήτου που να αλλάζει αυτόν το σχεδιασμό. Συζητήσεις γίνονται σε κάθε σύγκλητο πάρα πολλές, απόψεις διαφορετικές ακούγονται πάρα πολλές φορές. Η επικοινωνία, όχι μόνο σε προφορικό επίπεδο αλλά και με ανταλλαγή αλληλογραφίας, υπάρχει μεταξύ Δήμου και Κοσμητείας και μεταξύ Δήμου και Δημοκριτείου. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στον χρόνο που πρέπει».

 

Επίσης, εξήγησε ότι δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου διότι αποφασίστηκε να εκπροσωπήσουν την Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης ως Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. για να υποστηρίξει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΔΠΘ  και λόγω του θέματος της ίδρυσης τετάρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα να παραστεί και ο δήμαρχος Κομοτηνής ως ο δήμαρχος της πόλης που φιλοξενεί τη Νομική σχολή που θα πληγεί αν ιδρυθεί αυτή της Πάτρας. “Για αυτό και δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη συνάντηση κανένας άλλος δήμαρχος από τους υπόλοιπους 22 της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε “παιχνίδια εντυπωσιασμού” της αντιπολίτευσης. Κατέληξε δε ως εξής:

«Θα κλείσω εδώ το θέμα λέγοντας ότι οι προτάσεις με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Ιδρύματος το οποίο έχει ένα σχεδιασμό. Και εμείς, σεβόμενοι το θεσμικό μας ρόλο, αυτό που πρέπει, οφείλουμε και το κάνουμε σε μέγιστο βαθμό είναι η διεκδικητικότητα, σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε με επιχειρήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, και γενικά τη συμπεριφορά της τοπικής κοινωνίας, για να δώσουμε ότι μπορούμε και εμείς, άσχετα από την ακαδημαϊκή στήριξη, να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε ίδρυση οποιασδήποτε Σχολής με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αυτό ο Δήμος Ορεστιάδας το έχει φτάσει στο μέγιστο βαθμό ενημέρωσης των πολιτικών οργάνων που παίρνουν αυτή τη χρονική στιγμή τις αποφάσεις. Δεν θα πω παραπάνω, καταλαβαίνετε ιδίως οι πιο έμπειροι ότι κάποιες κινήσεις μπορούν να δημοσιοποιηθούν, κάποιες άλλες πρέπει να αποφασίσουν αυτοί που τις χειρίζονται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Εγώ θα κρατήσω το θετικό: ότι όλη η τοπική κοινωνία επιθυμεί, και έχει βάσιμη επιχειρηματολογία, άρα και πιθανότητες, να μπορέσουμε και να κατοχυρώσουμε τη διατήρηση των δύο τμημάτων -μια παρένθεση πολύ πρόσφατα όλοι θυμάστε τι έχουμε πει εδώ μέσα για τη βιωσιμότητα των δύο αυτών τμημάτων μας- αλλά και να είμαστε ενεργά συμμετέχοντες στη διεύρυνση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, την οποία ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα γίνει γιατί θα είναι καλό όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα για την Περιφέρεια».

 

Παρέμβαση ΕΕΒΟΠ

 

Για το θέμα παρεμβαίνει με δημόσια ανακοίνωσή της και η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας. Ο Πρόεδρος της ΕΕΒΟΠ Χρήστος Τσομπανίδης αναφέρει σχετικά:

«Ενώ δεν πέρασε ένας μήνας από την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας, μετά τις διαμαρτυρίες για την διαδικασία κάλυψης των  νέων κενών θέσεων εκπαιδευτικού δυναμικού που θα προκύψουν στα ΑΕΙ, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος νόμος (και δεν γίναμε ούτε σοφότεροι, ούτε πιο ασφαλείς για το ομαλό λειτουργικά, μέλλον των τμημάτων της πόλης μας), ενημερωνόμαστε από τον τύπο ότι  το νέο τμήμα «Επιστήμης-Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής», το οποίο είχε αποφασιστεί να έχει έδρα την Ορεστιάδα, τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά την συνάντηση του Υπουργού με τον Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ και τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, με προτεινόμενη έδρα την Αλεξανδρούπολη. Αυτό σαν ενδεχόμενο είναι απαράδεκτο, καθότι το νέο τμήμα » κουμπώνει » με τα υπάρχοντα τμήματα και λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το γνωστικό αντικείμενο. Επιπλέον η ίδρυση και τμήματος Κτηνιατρικής,  ολοκληρώνει την πληρότητα  της εκπαιδευτικής δυναμικής σε σχέση με τις υποδομές που διαθέτει η Ορεστιάδα.  Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει με πολύ προσοχή τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς του αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της Πανεπιστημιακής υποδομής και κοινότητας της πόλης μας, τώρα που οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει ορθάνοιχτοι, χωρίς εμφανή χρονικό ορίζοντα επαναφοράς της ομαλότητας».

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....