Πλημμύρες και πάλι στον Έβρο

πλυμηρα 2

Σε συναγερμό οι αρχές για το νέο όγκο νερών που έρχεται από τη Βουλγαρία

 Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας όπου αναφέρεται ότι στις 28 και 29 Μαρτίου, αναμένεται η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και Άρδα να φτάσει περίπου τα 1300 μ3/sec, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα υπερβαίνει το όριο συναγερμού και παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη ρηματική διακοίνωση, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ αναμένεται να φτάσει τα 730 μ3/sec.

Τεχνητή εκτόνωση στο Πύθιο και στην Κορνοφωλιά

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην περιοχή του Πυθίου, όπου περίπου 7.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Εντωμεταξύ εχθές οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε τεχνητή πλημμύρα και στον κάμπο της Κορνοφωλιάς, προκειμένου να πέσει η στάθμη του ποταμού Έβρου, με αποτέλεσμα να προστεθούν ακόμη 4.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στην περιοχή.

Σε συναγερμό οι αρχές, απευθύνουν έκκληση για προσοχή στους πολίτες

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Έβρου και της Περιφέρειας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας. Παρακολουθούν την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινόμενου, εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν καθ’ όλο το 24ωρο, εκτιμούν  την κατάσταση και λαμβάνουν   τα προβλεπόμενα μέτρα.

Από τις αρχές καλούνται οι πολίτες να μην πλησιάζουν στις όχθες των ποταμών, να μην ανεβαίνουν στα αναχώματα, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Για το θέμα εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση και ο Δήμος Ορεστιάδας με την οποία εφιστάται η προσοχή των κατοίκων. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Παρακαλούνται  οι κάτοικοι του Δήμου Ορεστιάδας (Γεωργοί, Κτηνοτρόφοι, Αλιείς, Κυνηγοί) λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου και Άρδα, για την αποφυγή ατυχημάτων:

- Να μην πλησιάζουν τους ποταμούς  Άρδα και Έβρο και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές).

- Να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωικού κεφαλαίου, μηχανημάτων και εργαλείων τους από τις επικίνδυνες  περιοχές».

Έρευνες για 15 αγνοούμενους στο Πραγγί

Συναγερμός σήμανε από χθες το πρωί στην ΕΜΑΚ όταν ενημερώθηκε ότι 15 άτομα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ζωής, στην περιοχή Πραγγί του Έβρου. Στην περιοχή έσπευσαν 10 άντρες με 4 όχηματα τις ΕΜΑΚ όπου πραγματοποιούν μέχρι και την ώρα που συντάσσεται το παρόν οι  έρευνες για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την κινητοποίηση προκάλεσε τηλεφώνημα στην ευρωπαϊκή γραμμή έκτακτης ανάγκης 112, που ανέφερε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο η στάθμη των υδάτων του ποταμιού έχουν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες. Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κάτι, ενώ σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για μη νόμιμους μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν από το ποτάμι στην χώρα μας για μια καλύτερη ζωή.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....