Εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος στο 1ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας

19621421_10211960127510987_850874835_n

Φέτος το 1ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προσφέρει η πλατφόρμα eTwinning με την ονομασία “PaintingFeelings”.

ToeTwinning«προσφέρει μία πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων των ευρωπαϊκών χωρών για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και,εν ολίγοις, να νιώθουν και να αποτελούν κομμάτι της πιο συναρπαστικής εκπαιδευτικής κοινότητας της Ευρώπης»[i].

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαζί με το 1ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας (υπεύθυνη νηπιαγωγό Τσολακίδου Τριάδα), πέντε ακόμη νηπιαγωγεία από την Ελλάδα:

  • Νηπιαγωγείο Α.Μεράς Φολέγανδρου (υπευθ. νηπιαγωγός Κατερίνα Μπιρμπίλη),
  • 4ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος (υπευθ. νηπιαγωγός και διοργανώτρια του έργου κ.ΆνναΠαλαιοδήμου),
  • 4ο Νηπιαγωγείο Γαρδικίου Θεσπρωτίας (υπευθ.νηπιαγωγός Διονυσία Κανερνή),
  • 3ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς (υπευθ.νηπιαγωγός Ιωάννα Κόλλια)
  • Νηπιαγωγείο Παροικιάς Πάρου (υπευθ.νηπιαγωγός Δήμητρα Παπασωτήρη),

και δύο από το εξωτερικό:

  • Kėdainiųspecialiojimokykla, Kėdainiai, Λιθουανία (υπευθ.εκπ/κόςIngridaJureviciene)
  • Gradinita Nr.13 Step By Step, Târgoviște, Ρουμανία(υπευθ. εκπ/κόςSimona Ciolac)

Στόχος του προγράμματος ήταν να μπορούν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ερμηνεύοντάς τα ως φυσικό επακόλουθο, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων , να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους, να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους, να εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης, να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και μοναδικοί, να καταλάβουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα,  να αναγνωρίσουν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό συναίσθημα για το ίδιο θέμα, να μάθουν ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και να μιλούν για τα συναισθήματά τους[ii].

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 7 μηνών, με στόχο και τελικό προϊόν τη δημιουργία μιας έκθεσης ζωγραφικής με θέμα τα συναισθήματα. Αρχικά έγινε γνωριμία των σχολείων μεταξύ τους με ανταλλαγή βίντεο, φωτογραφιών, αλλά και τηλε-διασκέψεων (μέσω skype) και δημιουργήθηκε συνεργατικά το λογότυπο του project. Κάθε γιορτή και κάθε εορτασμός αποτελούσε μια ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών και για επεξεργασία του θέματος με γνώμονα τα συναισθήματα. Έτσι, δημιουργήθηκαν από τα παιδιά δύο συνεργατικά βιβλία: Το βιβλίο των Συναισθημάτων και Η ιστορία του κλόουν.

Τόσο τα παιδιά, όσο και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά και τεχνικές, καθώς και ψηφιακά εργαλεία. Ήρθαν σε επαφή με έργα τέχνης και προσπάθησαν να αποτυπώσουν τα δικά τους όχι μόνο ατομικά, αλλά και ομαδικά συνεργαζόμενα με άλλα σχολεία.Δημιουργήθηκαν παιχνίδια επιτραπέζια και ηλεκτρονικά, αφίσες για τον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων, καθώς και ένα τελικό αναμνηστικό άλμπουμ όλων των σχολείων.

Τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας , με την εκπνοή του προγράμματος, παρουσίασαν το έργο στους γονείς και ετοίμασαν γιορτή λήξης με θέμα «Το νησί των συναισθημάτων». Τόσο οι γονείς, όσο και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το έργο, τα αποτελέσματα του οποίου φαίνεται ότι υπήρξαν θετικά και εμφανή σε όλους. Το σύνολο του έργου, καθώς και όλη η διαδικασία, αξιολογήθηκε και από τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος[iii].

Τη συνολική παρουσίαση του έργου μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.emaze.com/@AORROIRTR/unt?autoplay .

 


[i]Μεταφρασμένο από:https://www.etwinning.net/en/pub/about.htm

[ii]οι στόχοι όπως φαίνονται στον αρχικό σχεδιασμό του project: https://twinspace.etwinning.net/29281/pages/page/165956

[iii]Αποτελέσματα της αξιολόγησης: https://twinspace.etwinning.net/29281/pages/page/225452

 

 

Κολλάζ διάφορα CollageNokiaImageSDK_adf50fc2-407a-4649-a7ff-b8e747160da3  Surprise kolaz19619313_10211960108990524_406669902_o

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....