Αλλαγή Διοίκησης στην ΕΒΖ – Ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής νέος Πρόεδρος

3-Hatzidiamantis_gia_KostaTroika24

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή να αναλαμβάνει τη Βιομηχανία. Άμεσα αντικαταστάθηκαν τη προηγούμενη Παρασκευή τα τρία μέλη τα οποία παραιτήθηκαν από τη Διοίκηση σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της εταιρείας, οικονομολόγος, ορίσθηκε αμέσως πρόεδρος και το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της απελθούσας διοίκησης δικηγόρος Γαβριήλ Κερμανίδης ορίσθηκε αντιπρόεδρος, στις θέσεις των Χρήστου Ρώσσιου και Παντελή Μάνη αντίστοιχα που παραιτήθηκαν.

Νέο πρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ που αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου είναι ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλόπουλος. Το δεύτερο νέο πρόσωπο στη διοίκηση της ΕΒΖ είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αντώνιος Μπούρης.

Μέλη στο νέο Δ.Σ. είναι ο Χρήστος Βογιατζής, ο Γεράσιμος Τσιαπάρος- και οι δύο μέλη της προηγούμενης διοίκησης, ενώ ο Κωνσταντίνος Μανιατάκης είναι το τρίτο νέο πρόσωπο στη διοίκηση της ΕΒΖ καθώς είχε παραιτηθεί και ένα μη εκτελεστικό μέλος του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, ο Πέτρος Γάτσος.

 

Κεντρικοί στόχοι η εξυγίανση της ΕΒΖ και η λειτουργία των εργοστασίων

Οι παραιτήσεις των μελών ζητήθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χαρίτση και σύμφωνα με επίσημες πηγές η αντικατάσταση έγινε προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αναβάθμιση του management της εταιρίας σε ότι αφορά τη λειτουργία των εργοστασίων, αλλά και την εμπορική πολιτική. Όπως τονίζουν στελέχη της Διοίκησης, κεντρικός στόχος παραμένει η εξυγίανση της ΕΒΖ, η ανάπτυξη και στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας, αλλά και η λειτουργία των εργοστασίων της Βιομηχανίας. Από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τονίζεται ότι η πορεία της προηγούμενης Διοίκησης κρίνεται επιτυχημένη καθώς ολοκλήρωσε έναν δύσκολο κύκλο επιβίωσης και ανάταξης της Βιομηχανίας, όπως επίσης και την αποπληρωμή των παραγωγών.

 

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, είναι οικονομολόγος, σπούδασε στο οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ και ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης. Γεννήθηκε το 1958 στο Ρωσσοπούλι της Λήμνου. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 διετέλεσε Δήμαρχος Λήμνου. Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα νησιωτικής πολιτικής συνεργάζεται με εθνικές και περιφερειακές αρχές καθώς και με πολλούς σημαντικούς Δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε επιτροπές και ομάδες εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και συλλογικών φορέων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στην ΕΒΖ ήταν μέχρι τώρα αντιπρόεδρος και γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις εξελίξεις με τη Βιομηχανία κι έχει αποκτήσει ικανοποιητική εμπειρία για τα θέματα της ΕΒΖ τόσο σε σχέση με την παραγωγή όσο και με την εμπορία και όλο το οικονομικό πακέτο που απασχολεί το νέο σχεδιασμό της Εταιρείας.


ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι αλλαγές στο ΔΣ της “Ζάχαρης” έγιναν ύστερα από την παραίτηση που υπέβαλαν ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος, ο διευθύνων σύμβουλός της, Παντελής Μάνης και ένα μη εκελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Πέτρος Γάτσος.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρώσσιος αναφέρεται στην πορεία της ΕΒΖ κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου που ήταν πρόεδρος. “Στις 15 Απριλίου 2016, παρέλαβα το τιμόνι της ΕΒΖ με 38.000 στρέμματα σπαρμένα με τεύτλα, τα εργοστάσια να μην είναι έτοιμα για συντήρηση – και με απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου να μη λειτουργεί το εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Τα στρέμματα που σπάρθηκαν έφτασαν τις 52.000, το εργοστάσιο της Ορεστιάδας λειτούργησε και χρησιμοποιήθηκε το εργοστάσιο των Σερρών για υποστηρικτικές εργασίες. Σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη 67.000 στρέμματα τεύτλων, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί επειδή η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της εταιρείας, ο κ. Ρώσσιος επισημαίνει πως “οι οφειλές προς τους αγρότες από τη χρήση του 2015 ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ και έγινε κατορθωτό όχι μόνο να εξοφληθούν, αλλά να εξοφληθεί και το σύνολο των οφειλών της εταιρείας προς τους αγρότες για την παραγωγή του 2016, που άγγιζε τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, πλην των σπόρων και των φαρμάκων, δόθηκαν για πρώτη φορά φέτος και τα λιπάσματα τα αναγκαία για την καλλιέργεια των τεύτλων, με τιμές χαμηλότερες της αγοράς ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί στη μείωση του κόστους παραγωγής. Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι μέχρι σήμερα η ζημιά των 19 εκατομμυρίων της προηγούμενης χρήσης, περιορίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με προοπτική στο τέλος της χρήσης να μειωθεί σε ποσό κάτω των 3 εκατομμυρίων. Επίσης, οι θυγατρικές μας στη Σερβία, το ίδιο χρονικό διάστημα απέφεραν κέρδη 26 εκατομμύρια ευρώ από ζημία 100.000 ευρώ που είχαν παρουσιάσει στην προηγούμενη χρήση”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μέσω της ανακοίνωσής του, ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν με τη συνεργασία τους στην προσπάθεια για εξυγίανση της εταιρείας και βεβαιώνει ότι θα παραμείνει δίπλα στην εταιρεία “στον δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει ακόμα, φροντίζοντας όπως έκανα και κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, να μην επαναληφθούν τα τραγικά σφάλματα του παρελθόντος που οδήγησαν την εταιρεία στην κατάσταση που την παραλάβαμε το 2016”.

Από την πλευρά του, στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο κ. Μάνης υπογραμμίζει πως “την τελευταία χρονική περίοδο τονίζεται και κυριαρχεί μια έντονα αρνητική ατμόσφαιρα στις εταιρικές και διοικητικές εξελίξεις, η οποία δημιουργεί δυσμενές πρόσημο στα εταιρικά συμφέροντα της ΕΒΖ. Θέλοντας να διαφυλάξω τη συνέχιση της ομαλής εταιρικής πορείας και όσα έχουν επιτευχθεί από τον Απρίλιο του 2016 έως σήμερα, σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα, την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των σχέσεων με τους τευτλοπαραγωγούς, τους προμηθευτές, τους πελάτες της εταιρείας όπως επίσης και την εξαιρετική πορεία των θυγατρικών στη, σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του μέλους του ΔΣ της ΕΒΖ. Παραμένω στη διάθεσή σας για ενημέρωση επί των εκκρεμών και μη, θεμάτων της εταιρείας, ευχαριστώντας σας για την μέχρι τώρα εξαιρετική μας συνεργασία”.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....