Συνάντηση του προέδρου της ΕΒΖ με τους τευτλοκαλλιεργητές στην Ορεστιάδα

r3 (1)

-“Η λειτουργία του Εργοστασίου Ορεστιάδας είναι αναγκαία ”

Συνάντηση με περίπου 80 τευτλοκαλλιεργητές της περιοχής είχαν στον χώρο της του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Ρώσσιος και ο νέος αντιπρόεδρος, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Πριν κλείσει 48ωρο από την ανάληψη των καθηκόντων τους, έσπευσαν να επισκεφθούν το εργοστάσιο και να συναντηθούν με τους καλλιεργητές, αντιλαμβανόμενοι ότι “η ΕΒΖ έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των παραγωγών και απαιτείται να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της”, όπως παραδέχθηκε ο κ. Ρώσσιος.

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος ζήτησαν να σπείρουν οι καλλιεργητές τεύτλα, καλώντας τους στο επόμενο 10ήμερο, που οι καιρικές συνθήκες και οι χρόνοι ακόμη ευνοούν, να “μπουν” κι άλλα στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας, “ώστε, συνολικά στη χώρα, να μπορέσουμε να φτάσουμε στα 70.000 στρέμματα περίπου”.

 

“Θέλουμε περίπου 30.000 στρέμματα στον Έβρο…”

Ζητούμενο της νέας διοίκησης είναι στον Έβρο τα στρέμματα να φτάσουν τις 30.000 (μέχρι σήμερα έχουν σπαρθεί περίπου 15.000), ωστόσο οι ίδιοι οι καλλιεργητές δήλωσαν ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί, “γιατί δεν υπάρχουν πια άσπαρτα χωράφια”. Οι παραγωγοί υποστήριξαν ότι εάν είχαν πληρωθεί για την περσινή παραγωγή, ο νομός θα είχε ξεπεράσει τις 40.000 στρέμματα, ενώ κατήγγειλαν και ένα άτυπο “απαγορευτικό” διανομής σπόρου, που “κάποιοι” επέβαλαν τον Φεβρουάριο στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την έλλειψη γεωργικών φαρμάκων αλλά και για το τεράστιο κενό σε γεωτεχνική υποστήριξη, καθώς έχει απομείνει ένας μόνο γεωπόνος στο εργοστάσιο, “ο οποίος πρέπει να παρακολουθεί τις καλλιέργειες από το Ορμένιο μέχρι την Κομοτηνή”.

 

Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης για την παραγωγή του ’15

Όπως ήταν αναμενόμενο, πάντως, εκείνο που προκάλεσε τους πιο έντονους διαλόγους και τις στιγμιαίες εντάσεις από την πλευρά των παραγωγών, ήταν η μη εξόφλησή τους για την παραγωγή του ’15.

Αυτές τις μέρες, θα μπουν στους λογαριασμούς των παραγωγών κάποια ποσά, από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, ύψους 1 εκ. ευρώ, που θα αντιστοιχούν στο 17% αυτών που τους οφείλονται και την Πέμπτη (21/4), που έχει οριστεί διοικητικό συμβούλιο με θέμα τη συμφωνία με την Πειραιώς, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε πιο σαφές χρονοδιάγραμμα και για τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα κι αν τελειώσουμε με τη συμφωνία την Πέμπτη, οι διαδικασίες εκταμίευσης του πρώτου μέρους των χρημάτων (5 εκ. ευρώ) που θα πάρουμε από την τράπεζα, δεν μπορούν να είναι άμεσες. Θα χρειαστεί ένα δίμηνο περίπου για την εκταμίευση του ποσού, συνεπώς και για την εξόφληση των παραγωγών”, εξήγησε ο κ. Ρώσσιος. Επίσης, αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθεί και η  διάθεση γεωργικών φαρμάκων για τις καλλιεργημένες εκτάσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η παραγγελία έχει γίνει από την περασμένη Δευτέρα και είναι θέμα μεταφορικής το πότε θα φτάσουν στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Παράλληλα, η νέα διοίκηση ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας κατάλογο ονομάτων, να “παγώσουν” μέχρι την εξόφληση των τευτλοκαλλιεργητών οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των Τραπεζών, που συνδέονται ή  προκύπτουν από την καθυστέρηση αποπληρωμής τους.

 

Ρήτρα αποπληρωμής έως τις 31/12/16 οι καινούριες συμβάσεις

“Οι καινούριες συμβάσεις που θα έρθουν, θα περιλαμβάνουν δέσμευση αποπληρωμής των τευτλοκαλλιεργητών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016”, δήλωσε στους παραγωγούς ο κ. Ρώσσιος, ενώ αναφέρθηκε και στο όφελος που θα έχουν οι παραγωγοί από την αύξηση της συνδεδεμένης, από 53 ευρώ/στρέμμα που ήταν, στα 72 ευρώ/στρέμμα. “Με αυτά τα δεδομένα, βάζουμε στόχο για το 2017 να υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές και να φτάσουμε τα 150.000 στρέμματα. Η τευτλοκαλλιέργεια έχει μέλλον, η ζάχαρη έχει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την καλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης”, σημείωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, τονίζοντας ότι «αποτελεί κυβερνητική επιλογή και εντολή να κρατήσουμε τη βιομηχανία ζάχαρης ζωντανή».

Ο κ. Χ. Ρώσσιος κάλεσε για μία ακόμη φορά τους παραγωγούς “να κάνουν έστω και στο “και πέντε” ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την παραγωγή” όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι “η ύπαρξη της ΕΒΖ είναι αναγκαία για την εθνική οικονομία και η ύπαρξη του εργοστασίου Ορεστιάδας είναι αναγκαία για εθνικούς λόγους”. Σχετικά με τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ο κ. Ρώσσιος είπε ότι “ήδη έχουμε έρθει σε επαφές με τεχνικό σύμβουλο να επισκεφθεί το εργοστάσιο και να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για να προχωρήσουμε στη συντήρησή του”. Εξάλλου ενδιαφέρον υπάρχει από αγρότες όλης Ελλάδας, όχι μόνο στον Έβρο. Το μεγάλο μας ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ΕΒΖ στα μάτια των αγροτών. Αν αυτό γίνει, θα φτάσουμε τα 150.000 στρέμματα για το 2017. Αυτή τη στιγμή για να μη λειτουργήσει με ζημία το εργοστάσιο της Ορεστιάδας θέλουμε 30.000 στρέμματα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν και τα δύο εργοστάσια φέτος, στην Ορεστιάδα και στο Πλατύ”.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....