Έφυγε από τη ζωή η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου

Την τελευταία της πνοή άφησε η Μαριέττα Γιαννάκου σε ηλικία 71 ετών μετά από ανακοπή καρδιάς. Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε από το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Μετά το 1974, άρχισε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίζεται με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν και δεν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί ευρύτερα με την πολιτική, η κατάσταση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης της έδωσε την ώθηση και από τότε η πορεία της στην πολιτική σκηνή ήταν συνεχώς ανοδική. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέγεται ευρωβουλευτής ενώ το 1989 θα τοποθετηθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

H Μαριέττα Γιαννάκου είχε γεννηθεί στις 6 Ιουνίου 1951 στο Γεράκι Λακωνίας και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παίρνοντας την ειδικότητα του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου.

Στις ευρωεκλογές του 1984 είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής ενώ το 1989 είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκινά με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε διορίζεται υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Το 1999 επανεκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 2000 επανεκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2004 διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2004 έως το 2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Το 2008 έρχεται αντιμέτωπη με μία ακόμη προσωπική πρόκληση. Υποβάλλεται σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο.

Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας και στις βουλευτικές εκλογές του 2019 στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.