Σε προτεραιότητα η Θράκη στον κεντρικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης

_5-ABP0238

-Συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα είχαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Αν. Μ-Θ

Τα προβλήματα που χρονίζουν, αλλά και πεδία αξιοποίησης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης έθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα το απόγευμα. Η συνάντηση διήρκησε πάνω από δυόμιση ώρες, καθώς τα ζητήματα εκτέθηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά.

Η αποβιομηχάνιση της περιοχής, η ανασυγκρότηση της παραγωγής, οι υποδομές, το οδικό δίκτυο, η διασυνοριακότητα και ζητήματα της μειονότητας και της Υγείας, καθώς και της στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων απασχόλησαν όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας. Σε ό, τι αφορά τον Έβρο οι βουλευτές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση και ορθή λειτουργία της ΕΒΖ, στην αξιοποίηση του ζεόλιθου και της γεωθερμίας. Επίσης, αναλύθηκε το θέμα των πλημμυρών, η θωράκιση του νομού με κατάλληλες υποδομές και οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και ενέργειες που έγιναν στο επίπεδο της ΕΕ.

Εκτενής συζήτηση έγινε επιπλέον, για την άμεση πληρωμή των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα σε σύνδεση με τη μεταποίηση. Ο σχεδιασμός των καλλιεργειών, αλλά και η ανασύσταση της κτηνοτροφίας και της σηροτροφίας. Αναφορά έγινε στις ζωονόσους, στις ενέργειες που έγιναν έως τώρα, αλλά και στις προτάσεις της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τον επανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού πλαισίου αντιμετώπισης των ζωονόσων. Επιπλέον, ζητήθηκε η αλλαγή ζώνης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ζήτημα που θα εξεταστεί από την επόμενη χρονιά καθώς θα αλλάξουν οι περιοχές και ο τρόπος ένταξης.

Στη συνέχεια, ζητήθηκαν αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία, για την πάταξη του παρεμπορίου, αλλά και για να μπει ένα φρένο στην οικονομική αιμορραγία. Επιπλέον, ζητήθηκαν φορολογικά ή εργασιακά κίνητρα για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο τουρισμός απασχόλησε τη συζήτηση με τη μεταφορά του πάγιου αιτήματος της visa των 72 ωρών που εκτιμάται ότι θα τονώσει την τοπική αγορά, αλλά και την προσέλκυση τουριστών από τη Βαλκανική αγορά. Δεν έλειψε από τη συζήτηση η ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων προκειμένου να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης.

Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα υποδομών, οδικού δικτύου και σιδηροδρόμου, η αξιοποίηση των λιμανιών, αλλά και η επέκταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης. Εκτενής ενημέρωση έγινε για τους αγωγούς φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και για τη σύνδεση του λιμανιού με ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή, που θα μειώνει το εμπορικό κόστος μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε στους βουλευτές ότι χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης. Όπως είπε, στον κεντρικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, η Θράκη βρίσκεται σε προτεραιότητα. Σχεδιάζεται να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, εξασφαλίζοντας σταθερότητα, αλλά και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και εργασίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό μίας ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε πως όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους βουλευτές, θα λάβει χώρα ένα υπουργικό συμβούλιο για τον συντονισμό και τη σταχυολόγηση των τοπικών και περιφερειακών θεμάτων που έθεσαν οι βουλευτές.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

.....