Ν. Γκαρά: «Ανοχύρωτη η κοινωνία από τις κυβερνητικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων»

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας & Ενημέρωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσα Γκαρά αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Αναλυτικά:

Απροστάτευτη η κοινωνία μπροστά σε μία κυνική και άβουλη κυβέρνηση. Ενώ η πανδημία και η ακρίβεια καλπάζουν, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την καταστροφική της διαχείριση, ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων. Παρά τις συστάσεις των επιστημόνων, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία ακριβώς όπως τα έκλεισε, δηλαδή με κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με 27 μαθητές στα τμήματα, το 50%+1 για νοσούντες μαθητές και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι σχηματίζουν ατελείωτες ουρές για τη διενέργεια ενός τεστ, σε ακατάλληλες πολλές φορές υγειονομικές συνθήκες. Τα σημεία δωρεάν υγειονομικού ελέγχου στην επικράτεια και στον Έβρο είναι ελάχιστα, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες για ένα rapid test. Ο χρόνος λειτουργίας τους επίσης δεν επαρκεί για την εξέταση τόσων ανθρώπων, αφού η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη όταν οι χιλιάδες μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν τα απαιτούμενα τεστ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντί τα μοριακά και τα rapid test να συνταγογραφούνται δωρεάν, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα της πανδημίας, για να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση, αντί να αυξηθούν οι δομές και τα σημεία ελέγχου, ώστε να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση οι πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να λάβει μέτρα, μετατρέποντας το τεστ από απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων σε δυσβάσταχτη οικονομική και υγειονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει μέτρα για την υγειονομική ασφάλεια τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, τα οποία ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται συνειδητά να λάβει υπόψη εντείνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Μεταξύ των προτάσεων η κατάργηση του “50%+1” νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Αραίωση των μαθητών στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά. Πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα. Δωρεάν χορήγηση ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Κατάργηση για φέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου.

Αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη κατάσταση της πανδημίας με τις ανεπαρκείς κι επικίνδυνες αποφάσεις της είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αφήνοντας ανοχύρωτη την κοινωνία.